Om Hannåsa Gård

Gården ligger mellan de gamla medeltida borgarna Glimmingehus och Bollerup i hjärtat av det ursprungliga Österlen. Hannåsa Gård stammar från Hannas nr 2 som var en tvillinggård dvs två ihop- och kringbyggda gårdar. Gården finns inritad på den idag äldsta lantmäterikartan från slutet på 1600-talet. Vid det stora enskiftet 1815 skiftades den ena gården, Hannas nr 2a ut till en plats sydost om Hannas by där den återuppfördes som en fyrlängad gård.

Vid det senare arvsskiftet 1869 kom ca två tunnland och ”nybygget af boningslängan, delar av den östra uthuslängan samt två almar och ett körsbärsträd” att tillfalla äldsta dottern, Anna Nilsdotter. Vidare framgår det av de väl bevarade arvskiftesdokumenten att ”allt skola från platsen vara bortfört inför nästkommande midsommarafton”.

Det innebär att en stor del av dagens Hannåsa Gård flyttades för tredje gången till dess nuvarande plats. Resterna av den gamla gården stod att förfalla tills den revs i början på 1930-talet.

1989, 120 år efter arvsskiftet, köptes gården upp och användes som sommarbostad till en början. Gården bestod då endast av den södra boningslängan och lite grundsten från stall och uthus. 

1992 startades en grundlig efterforskning på bl a lantmäteri- och länsarkivet i Kristianstad, ett projekt att återskapa gården som den kan ha sett ut innan den flyttades. 

Hur mycket av den ursprungliga gården som följt med sedan den på 1600-talet låg nere i byn vet man inte. Men att ”nybygget af bonings-längan” som troligen kom till omkring 1815 står där den står framkom ju av handlingarna.

Att ”Brännvinshuset” (nedmonterat och flyttat från den beryktade Snapphanebygden) är från sent 1700-tal det vet vi, för det har Länsarkivarien bestämt. Den längan var i sitt ursprung dubbelt så lång, men halva delen ”lånades ut till resterande delen till Hannåsa Gårds matsal”.

Mycket av huset är återskapat av gammalt material. Exempelvis kommer fönstret över den gamla Simrishamnsdörren från ett 1700-talshus på Apgränd i Ystad. Munkateglet på golvet i entrén soltorkades och brändes på en gammal granngård i Hannas på tidigt 1800-tal. Skiffergolvet i hallen kommer från Skillinge. Som kronan på verket är det lagt ett vasstak på hela huset.

Idag finns inte ens stubbarna kvar efter de två almarna Anna Nilsdotter planterat, medan körsbärsträdet fortfarande ger oss en helt underbar plats att bara sitta och njuta under.